HZS Koronavirus Kultura Moravskoslezský Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Čerstvě proškolení hasiči pomohou s covidovým trasováním v Moravskoslezském kraji

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Sedmnáct vybraných příslušníků a příslušnic Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje  bylo ve středu a čtvrtek 10. a 11.11.2021 proškoleno, aby mohli v souvislosti s koronavirem obvolávat a trasovat osoby formou tzv. prvních kontaktů. Krajské hygienické stanici Moravskoslezského kraje (KHS) začnou hasiči takto pomáhat už od pátku 12.11.2021.

Školení v systému Daktela se konalo na krajském ředitelství HZS MSK v Ostravě-Zábřehu pod vedením dvou zkušených epidemioložek z KHS. Hasiči tak začnou od pátku přispívat – s působností pro celé území MS kraje – ke včasnému zachycení, testování a izolaci osob potenciálně nakažených nemocí covid-19. Budou součástí trasovacích center k vytipování kontaktů, na které tito mohli nakažení lidé přenést virus.

Daktela je systém, který používají hygienici pro snadné obvolání pozitivních osob a osob, které s nimi byly v kontaktu. U pozitivních osob zjišťují volající údaje, které následně zaznamenávají do online formuláře v Daktele. Všechna tato data se automaticky v systému ukládají a automaticky tvoří formuláře pro jejich kontakty (tedy kontakty lidí, se kterými přišla nakažená osoba do styku).

Autor: Petr Kůdela
Lukáš Jirka
ŠÉFREDAKTOR lukas.jirka@jvpress.cz 737 310 273
http://www.jvpress.cz