Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Kultura kulturní akce Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Pomáháme Praha Středočeský Technika tip redakce Ústecký vlak Vysočina Z domova Zahraničí Zajímavosti Zdravotnictví železnice Zlínský Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Betlémské světlo míří do Česka! Vlaky ho z Vídně přivážejí a následně rozvážejí po celé republice skauti

ČESKO – Betlémské světlo míří z Rakouska do Česka. Právě nyní ho přivážejí tradičně již vlakem skauti. Z Vídně by mělo být do Brna dopraveno dnes večer…

Následně pak bude Betlémské světlo rozvážené z Brna vlaky do celého Česka skautskými kurýry… Betlémské světlo přivezou čeští skauti a skautky vlakem z Vídně, moderní symbol Vánoc dorazí do Česka už po čtyřiatřicáté.

V sobotu 17. prosince se pak vánoční plamínek díky dobrovolným skautským kurýrům rozšíří po celé zemi. Od tohoto dne bude k dispozici na celé řadě lokálních akcí.

BETLÉMSKÉ SVĚTLO
Plamínek odebraný z věčného ohně, který hoří v jeskyni pod bazilikou Narození Páně v Betlémě v centrální části Palestiny, představuje symbol míru, lásky, naděje a přátelství. Rozvoz světla zajišťují skauti a skautky z celého světa.

Do České republiky ho od roku 1990 z Rakouska dovážejí brněnští skauti.

HARMONOGRAM PRO ROK 2022
10. 12. 2022 Ceremoniál Betlémského světla ve Vídni
10. 12. 2022 Příjezd světla do Brna vlakem RJ 370 Vindobona
11. 12. 2022 Přivítání v brněnské katedrále na Petrově v 9 hodin
17. 12. 2022 Rozvoz skautskými kurýry vlaky po republice a začátek místních akcí.

Akci Betlémské světlo zastřešuje Junák – český skaut je největší výchovná organizací pro děti a mládež v Česku. Za posledních 13 let se počet skautek a skautů v zemi zvýšil ze 40 tisíc na více než 64 tisíc. Skauting vede k formování charakteru, přináší mladým lidem dobrodružství a partu kamarádů. Je největším hnutím mladých na světě – hlásí se k němu 60 milionů dětí, mladých lidí a dospělých dobrovolníků ve 216 zemích světa. Více na www.skaut.cz.

Cestu z Betléma do Vídně absolvuje plamínek letecky. 10. prosince ho pak rakouští skauti předají skautským delegacím z celé Evropy ve vídeňském kostele Neuottakring při ekumenické bohoslužbě. Odsud čeští skauti dovezou Betlémské světlo do Brna. Z Vídně pojedou světlonoši vlakem RJ 370 Vindobona, který do Brna dorazí v 18:36. Letošními světlonoši, kteří přivezou Betlémské světlo z Vídně do Česka, jsou Bronislav Špaňhel – Chicko a Anna Hustáková – Tkanička. K této čestné skautské službě byli vybráni mj. proto, že se letos aktivně zapojili do pomoci uprchlíkům z Ukrajiny. Podobně byli loňští světlonoši z řad skautů odstraňujících následky tornáda.
Následující týden, 17. prosince, se pak vánoční plamínek díky skautským dobrovolníkům rozšíří po celé republice – rozvoz probíhá již tradičně po vlakových trasách, jejichž přehled je na mapě na www.betlemskesvetlo.cz.

Betlémské světlo je předvánoční služba skautů a skautek společnosti. Je symbolem míru, naděje a přátelství i v náročných chvílích, které prožíváme v posledních letech. Připomíná nám, že pevné blízké vztahy a vzájemná pospolitost jsou tím, na čem může zdravá společnost stát.
Mít doma Betlémský plamínek a nenechat ho zhasnout po dlouhé cestě znamená stát se součástí nekonečného řetězu míru a radosti. “Letos více než kdy jindy vnímáme Betlémské světlo jako poselství míru a jsme v myšlenkách se všemi lidmi, na které dopadají důsledky válečných konfliktů, ať už na Ukrajině, nebo kdekoliv jinde na světě,” dodává hlavní koordinátor Betlémského světla Jiří Dorazil.

Autor: redakce
Zdroj: betlémské světlo
a Skauti

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz