HZS Krimi Olomoucký Policie Sbor dobrovolných hasičů Složky IZS Technika Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů ZZS

ZAUJALO NÁS: Dětská chůvička zachránila život čtyřčlenné rodině se dvěma malinkými dětmi na Prostějovsku při požáru domu

PROSTĚJOVSKO – Dětská chůvička zachránila život čtyřčlenné rodině se dvěma malinkými dětmi v Přemyslovicích na Prostějovsku při požáru ve dvoupodlažním domě. Měli obrovské štěstí, nakonec se událost díky včasné reakci rodičů a přivolaných hasičů obešla bez zranění a velkých škod na majetku.

K detekci požáru či jedovatého kouře ovšem jako hasiči nemůžeme elektronické zařízení na hlídání malých dětí doporučit. Poradit můžeme jediné: pořiďte si požární hlásič!

A jak se vše seběhlo? Hořet v rodinném domě v Přemyslovicích začalo před 3. hodinou ráno, kdy všichni spali. Od krbových kamen se do stropní konstrukce rozšířil požár. Hustý kouř plný jedovatých zplodin se začal šířit prvním patrem rodinného domu a koncentroval se v pokoji, kde spaly dvě malé děti. Štiplavý kouř je nutil kašlat, díky dětské chůvičce ruch v pokoji vzbudil i rodiče, kteří začali ihned jednat. Děti dostali z pokoje pryč a přivolali hasiče. Díky přístroji tak nedošlo k tragédii. Pokud chcete nebezpečným situacím předcházet, doporučujeme domovy vybavit zařízením, které je přímo k detekci požáru a kouře určené.

Malá bílá krabička – požární hlásič.

Zdroj: HZS Olomouckého kraje
(LB)

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz