Kultura Školní okénko Sport Turistika Ústecký YouTube Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

VIDEOREPORTÁŽ: Bílinské slavnosti – Den horníků ani deštivé počasí nezhatilo… Návštěvníci si oslavy opravdu užívali

BÍLINA – I přes sobotní nepřízeň počasí se letošní Bílinské slavnosti – Den Horníků na bílinském Mírovém náměstí a v areálu Kyselky opravdu povedly. Do slavnostního průvodu vyšly desítky lidí…

Ještě předtím ale slavnosti zahájila Mše v kostele Sv. Petra a Pavla v Bílině, následovaly ukázky Integrovaného záchranného systému ČR, kde se na Mírovém náměstí představila například lezecká skupina teplických hasičů, která se z plošiny slanila dolů a nechyběla ani ukázka vyprošťování zraněných osob z havarovaného automobilu, kde vedle profesionálních hasičů z Bíliny se prezentovala také jednotka dobrovolných hasičů z Bíliny. Součástí této akce byl i nábor nových členů Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Bíliny.

VIDEOREPORTÁŽ Z BÍLINSKÝCH SLAVNOSTÍ – DNE HORNÍKŮ

Videoreportáž připravil: Honza Vraný/JV PRESS.cz

K vidění byla i hasičská sanita Severočeských dolů, převozní ambulance i výstroj a výzbroj Policie České republiky. Pocity, možnosti i úskalí života zrakově postižených lidí si mohla vyzkoušet široká veřejnost v Kavárně POTMĚ, což je unikátní koncept plně zatemněné kavárny, v níž obsluhují zrakově postižení.

Projekt přibližuje vidícím svět nevidomých a představuje je v jiné roli – v roli těch, na které jsou vidící návštěvníci v kavárně odkázáni a na které se mohou při pohybu ve tmě plně spolehnout. Návštěvníkům skýtá možnost vyzkoušet si život těch, kteří z role zrakově postižených nevystoupí většinou celý život. Výtěžek putuje na pomoc těžce zrakově postiženým dětem a dospělým.

Hosté kavárny si mohli kromě široké nabídky nápojů užít také venkovní terasu, smyslové stoly a další doplňkový program. Vstup do kavárny zahrnoval kromě zážitku a samotného nápoje také dárek v podobě hrnečku se Světluščím logem.

Pak už následoval slavnostní průvod do letního Amfiteátru na Kyselce. Zúčastnilo se ho například vedení města Bílina, zástupci Severočeských dolů, různé sportovní organizace, DDM Bílina, Historický spolek města Bílina, Divadélko Uličník nebo hudebníci základní umělecké školy.

Oslavy se poté přesunuly do areálu Kyselky, kde na návštěvníky čekal bohatý kulturní program, stánky ale i soutěže a zájemci si mohli ochutnat Bílinskou kyselku, přírodně mineralizovanou, krásně chlazenou přímo z pramene ve zrekonstruované části inhalatoria na Kyselce. Na místě byla i možnost zakoupení stylového pohárku s logem Bílinské kyselky.

Autor: Honza Vraný
Foto: Jitka Andrlová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář