Karlovarský Složky IZS Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Přeshraniční spolupráce české a německé Horské služby

KRUŠNÉ HORY –  Tři dny v tomto týdnu spolupracovali členové Horské služby z Bublavy s kolegy ze saské Bergwacht Mühlleithen při povodních, maratónu a společném cvičení.

„Nejdříve se na nás obrátili ve čtvrtek ve spojitosti s povodněmi, které prudce zasáhly jih Saska, a především německou stranu západních Krušných hor. Všechny tísňové složky v Sasku byly zcela vytížené, takže nás požádali, abychom monitorovali sjízdnost tamních silnic,“ uvedl ke spolupráci našich a německých záchranářů Milan Šulák ze stanice Horské služby Krušné hory v Bublavě.

V sobotu pak čeští členové Horské služby vypomáhali při běžeckém půlmaratónu, který se konal ve Vogtland Areně v Klingenthalu. „Závodu se zúčastnilo veliké množství závodníků z České republiky, takže jsme nastoupili do sdružených česko-německých hlídek. S kolegy z Mühlleithenu ostatně spolupracujeme už několik let ke vzájemné spokojenosti a tto spolupráce je rok od roku lepší,“ komentoval páteční zdravotní dozor František Götz, další z členů HS Bublava.

V sobotu se pak konalo předem domluvené cvičení. „V rámci toho jsme, aniž bychom věděli předem, kdy a co nastane, byli zalarmováni k zásahu u dvou těžce a pěti lehce zraněných osob na druhé straně hranic. Mám za to, že jsme vše zvládli se ctí a naši záchranáři předvedli perfektní a s Němci dokonale koordinovanou akci,“ řekl ke cvičení Miroslav Güttner, náčelník Horské služby Krušné hory. Cvičení se kromě naší a saské HS zúčastnili i policisté a hasiči z obcí Schöneck a Klingenthal.

Autor: Radek Zeman

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář