Fitness Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Praha Sport Středočeský Turistika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

FITNESS: Cesta za zdravím s fitness evangelistou Zdeňkem Drexlerem: 1. díl – Chůze

ČESKO – Všichni víme, že bychom si měli udržovat alespoň základní pohybové návyky proto, abychom docílili dlouhodobého a pevného zdraví. Zní to velmi jednoduše. Kdyby to tak snadné bylo, nebyly by statistiky úmrtí, obezity a zdravotních problémů tak strašidelné. Kudy vede ta správná cesta k pevnějšímu zdraví? Je to změna návyků. Která už není tak snadná jako úvodní věta. Chceme-li změnit návyky a začít se chovat zodpovědně ke svému zdraví, potřebujeme často pomoc. Takovou pomoc najdeme u trenéra, mentora nebo prostě někoho, kdo je schopný nám pomoci.

Z výše uvedeného důvodu vznikla i myšlenka nabídnout lidem sérii rad, podnět a postřehů, které vám mohou pomoci překonat zejména současnou nelehkou dobu.
Nejsnažším způsobem a jak říká guru všech amatérských běžců Miloš Škorpil, nejpomalejším běžeckým intervalem je chůze. Chůze. Pohyb, který je nám přirozený od prvního roku našeho života. Byť by mohl leckdo ohrnout nos nad tím, že to není žádná sportovní aktivita, která by nám mohla vybudovat lepší kondici, opak je pravdou.

Obyčejná procházka je velmi prospěšná pro naše zdraví. A to je to nejdůležitější. Ať se jedná o sportovce nebo běžnou populaci, oběma by mělo jít v první řadě o zdraví. Protože není zdraví – není sport ani dlouhý, aktivní život.

Jaké jsou vlastně parametry takového procházení? Jsou to pravidelnost, tempo a délka trvání. Jak často jít na procházku? Klidně denně. Chůzí předcházíte ukládání nebezpečného břišního tuku, které může způsobit cukrovku druhého typu. Kromě toho můžete předejít i srdečním a cévním onemocněním, křečovým žilám nebo osteoporóze (řídnutí kostí). Jak rychle? Svižnější chůze je lepší, než chůze příliš pomalá. Svižnější chůze lépe rozproudí krev a pomůže blahodárným účinkům na vaše tělo. Pokud půjdete velmi pomalu a budete se zastavovat, pak účinek pohybu ztrácí na efektivitě. A jak dlouho chodit? Odborníci říkají, že minimální počet kroků je 6000. Takové číslo některým lidem nic neřekne. Měl bych několik pomůcek. Nejsnažší je nějaká mobilní aplikace. Chytré hodinky nebo alespoň krokoměr. Můžete použít třeba jen vzdálenost a vytyčit si cíl, že obejdete Matyldu nebo dvakrát Benedikt. Třetí možností je čas. Začněte chůzí po dobu 30 minut a pak postupně prodlužujte až na hodinu.

Nespornou výhodou chůze je skutečnost, že se dá chodit kdykoli a kdekoli. Není třeba čekat na víkend. Začněte hned. Pokud máte doma pejska, využijte ho. Čtyřnohý parťák jistě ocení, když spolu strávíte více času venku. I když ale pejska nemáte, vezměte kočárek, kamaráda nebo kamarádku, partnera nebo děti a vyrazte ven. Můžete jít pěšky, alespoň část cesty, do práce nebo z práce, na nákup nebo jen do parku.

Možností, kde využít chůzi je nespočet a výmluvy zkrátka nejsou na místě. Každý krok ke zdraví se počítá. A každou další a delší procházkou se přibližujete k získání návyku, který je cílem vašeho snažení a zároveň pracujete na svém dlouhodobém zdraví a lepší fyzické kondici.

Autor: Zdeněk Drexler
fitness evangelista

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář